Alle har brug for feedback, men ak!

Bragt i Børsen d. 21.12.2017

HVEM Morten Melby, medstifter af Feedwork.
HVAD Underviser virksomheder i at give og modtage kvalificeret feedback i dagligdagen.
HVORFOR Folk har brug for anerkendelse for at trives og for at udvikle sig, men får det ikke.

“Hvorfor er danskerne dårlige til feedback? “

Fordi vi hele tiden får at vide, at vi er en del af vidensamfundet og skal leve af vores hjerner og faglighed.  Vi værner hver især om vores faglighed i en grad, så vi ikke tør bevæge os ind på andres fagområder journalistens, bankmandens, konsulentens. I USA er der langt større åbenhed om det, så feedback er en del af kulturen.

“Hvordan har du fundet ud af det?”

Min partner Mikkel Norqvist og jeg var sammen i flere år i Flyvevåbenet, da vi uddannede os til reserveofficerer. Her var feedback en naturlig del af kulturen. Hver gang vi trænede, stod der en ældre officer bagved og gav os gode råd til næste gang. Vi befandt os godt i den kultur, men måtte sande, at denne kultur ikke eksisterer i det civile samfund. Vi gik i gang med at undersøge, om andre også manglede feedback, og det entydige svar var ja. Folk får for lidt feedback og er selv dårlige til at give det.

” Hvorfor har man brug for feedback? “

Dels har vi behov for anerkendelse, at føle os set og have fornemmelsen af at høre til på en arbejdsplads. Dels fordi det er nødvendigt for at udvikle sig, og det vil vores hjerne gerne. Især de unge efterspørger feedback og udvikling i dagligdagen. De er utålmodige på grund af den højkommunikative alder, de opvokset i. De vil have en fast personlig ramme for udvikling og læring, ellers er de skredet.

” Kan man lære at give feedback? “

Ja, men det er nemmest, når man mærker det på egen krop. Den store åbenbaring kommer ofte fra folk, der oplever feedback for første gang. Vi underviser efter et træningskoncept, vi har udviklet, men det er ikke raketvidenskab. Men der skal trænes, for at gøre det naturligt at få kritik over sine læber i dagligdagen. Folk skal selv gå de sidste kilometer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *