“Hvis du ikke har noget pænt at sige, så lad være med at sige noget overhovedet “, Lyder det bekendt?

Sådan skaber du balance

Vi kan alle være enige om at ovenstående er en god attitude, men er det egentlig produktivt? Ikke udelukkende. Vi er nødt til at have i baghovedet, at det egentlige formål med feedback er, at hjælpe andre til at forbedre sig, og ikke at de skal have det rart. Selvfølgelig siger jeg ikke at du skal være uforskammet – vær ordentlig, altid – velvidende at dit mål er, at videregive dine synspunkter tydeligt og specifikt.
I effektiv feedback er balance selvfølgelig også essentielt, fuldstændig ligesom når du spiser salat til aftensmad, for bagefter at forkæle dig selv med lidt is til dessert.

At balance er nøglen til livet, kommer nok ikke som den store overraskelse. Hvad du måske ikke er klar over, er at balancen kan forbedre både produktiviteten i dit team og sågar redde dit ægteskab. Tal om at slå to fluer med et smæk?

High performing teams

I følge et studie foretaget af Emily Heaphy og Marcial Losada, så er det som adskiller teams med høj og lav performance mest; forholdet mellem positiv feedback (for eksempel, “Godt arbejde med din præsentation, jeg oplever særligt at din pointe om X er relevant fordi..”) og konstruktiv-negativ feedback ( “Jeg lagde mærke til, at du ikke har taget det vigtige aspekt X med i din præsentation, det synes jeg at du skal tage med næste gang.”)

Lad os kigge lidt på tallene, skal vi ikke?

Mens teams med lav performance har et forhold på 0,36 : 1, som betyder at de giver næsten 3 gange så mange negative kommentarer som positive, så er højt performende teams oppe på hele 5,6 : 1 – eller næsten 6 postive kommentarer for hver negativ.

Betyder dette at jo færre “negative” kommentarer du modtager, des bedre bliver du?

Ikke ligefrem. Det er blevet vist (bl.a. af HBR
) at negativ feedback faktisk hjælper dig videre i din udvikling som professionel. Ikke desto mindre, skal du overveje at give en stor del positive inputs, hvis du ønsker at dine korrigerende kommentarer skal være effektive.

Et langt lykkeligt ægteskab

Nok om arbejdet for nu, lad os komme til et mere saftigt emne!

Vi lægger ud med dårlige nyheder: Du kan ikke rigtig undgå konflikter med din hustru (eller ægtemand). Hvad du derimod godt kan, er at forsøge at blive sammen så længe som muligt – og hvordan det?

Konstruktiv feedback spiller faktisk også en vigtig rolle her. I følge et studie af Dr. John Gottman, en af de top 10 mest inflydelsesrige terapeauter gennem det sidste årti og medstifter af Gottman Institutet , så har stabile ægteskaber et 5:1-forhold mellem positivitet og negativitet i deres interaktioner. For ustabile- og ægteskaber i opløsning er forholdet derimod 0,8 : 1.
Altså, du skal vær ikke bange for at skændes med din partner, det er sundt af flere årsager, men mens du gør det – så glem ikke at rose ham/ hende, for hvor dygtige de er i køkkenet.

Af Matilde Rebori og Morten Melby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *