Gratis webinar: Boost den psykologiske tryghed med check-ins
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
Hvad er bæredygtigledelse og hvordan leder man bæredygtigt?

Hvad er bæredygtigledelse og hvordan leder man bæredygtigt?

18/7/2024
Artikler
Ledelse

Bæredygtighed fylder mere og mere og bliver gradvist vigtigere i takt med klimaets fremskredne udvikling. Moderne organisationer står i dag overfor udfordringen af integration af bæredygtighed i alle former.

Man fristes til at spørge: Hvad er bæredygtig ledelse egentlig og hvordan kan det benyttes? Vi vil i denne artikel dykke ned i, hvad bæredygtig ledelsesstil indebærer, hvorfor det er vigtigt og hvordan det kan implementeres i praksis.

Bæredygtig ledelse kan med fordel også tage sit udspring i eller i samarbejde med andre ledelsesstile: Læs også om agil ledelse og hvordan du lærer at mestre det.

Hvad er bæredygtig ledelse?

Bæredygtig ledelse indebærer en balance mellem økonomisk målsætning og en bæredygtig og vedholdende sikring af medarbejderes trivsel og udvikling. Det ligger lidt i titlen. Noget, som er holdbart og ‘stærkt’. En bæredygtig ledelsesstil skal altså indeholde en vedvarende og holdbar tilgang til organisation og omverden. Du kender det måske selv. Du har 5 forskellige skraldespande i dit hjem og gør en dyd ud af at sortere korrekt. Men, der findes kun 1 eller 2 skraldespande på arbejdspladsen. Det modstrider dine bæredygtighedsprincipper, men der er ingen, som gør noget. Det er her, at bæredygtig ledelse burde indføres.

Bæredygtig ledelse er en ledelsesstil, som samtidig søger at fokusere på langsigtet værdiskabelse for din organisation. Blandt andet ved at tage hensyn til hhv. miljømæssige, økonomiske og interne/sociale faktorer. Ved at lede bæredygtigt leder man på en måde, som er med til at sikre organisationen udvikling og trivsel på den lange bane - uden konsekvenser for samfund og miljø.

Virksomheder, som integrerer bæredygtig ledelse i deres organisationsopbygning, har vist sig at have opnået øget konkurrenceevne, betydelige finansielle resultater og bedre omdømme generelt. Så det er altså ikke kun klimaet, som ledelsesstilen hjælper på. Dette understreger en rapport fra Harvard Business Review, hvor man fandt, at bæredygtige virksomheder som regel har tendens til højere aktiekurser og bedre økonomiske præstationer over tid. 

Udover en økonomisk fordel, viser undersøgelser fra Globescan samtidig, at 79% af adspurgte medarbejdere, fra forskellige sektorer og geografiske områder, foretrækker at arbejde for en virksomhed, som har en stærk bæredygtighedsprofil. Så her kan man tale om, at medarbejderne føler, at deres affaldssortering faktisk giver mening - både på hjemme- og arbejdsfronten.

Det kan derfor virkelig betale sig, at få skabt et bæredygtigt fundament for din virksomhed. Men hvor skal man starte?

Derfor er bæredygtig ledelse vigtigt

Man fristes til at tro, at bæredygtig ledelse kun er vigtigt for at opretholde moralske og etiske forpligtelser. Men det kan, som du nok allerede er kommet frem til, have direkte fordele for din virksomhed. 

Ved at sætte bæredygtighed højt på prioriteringslisten kan din virksomhed nyde godt af blandt andet øget loyalitet fra kunder, højere medarbejdertrivsel og et styrket image på markedet. Bæredygtig ledelse er derfor ikke kun vigtigt og godt for moder jord, men også for trivsel og udvikling på internt plan i virksomheden.

Det kan vi bl.a. se i denne undersøgelse fra Globescan, der fremhæver Patagonia, som den virksomhed, der anerkendes mest blandt eksperter for sin bæredygtighedsindsats. Patagonia er lykkedes med integrationen af bæredygtig ledelse og har sågar taget det til et hidtil uset niveau ved blandt andet at kanalisere sit overskud til klima- og naturindsatser. Patagonia oplevede samtidig højere medarbejderengagement i takt med at bæredygtigheden steg, fordi medarbejderne oplevede en stolthed for sit arbejde.

Patagonia er et godt eksempel på, hvorfor prioritering og implementering af bæredygtig ledelse er en kæmpe fordel.

De vigtigste principper for bæredygtig ledelse

For at kunne implementere bæredygtig ledelse for din virksomhed i strategi og daglige praksis, kræver det et overblik over den generelle bæredygtige ledelsesstil. Du kan tage udgangspunkt i følgende 3 starting-points:

  1. Økonomisk ansvarlighed: Sørg for, at din virksomhed er økonomisk bæredygtig. Dette betyder, at den skal generere overskud og vækst, men uden at skade miljø eller samfund. Dette gælder også samarbejdspartnere, da virksomhedens eksterne image i visse tilfælde også er med til at definere bæredygtigheden for virksomheden. 
  2. Miljømæssig ansvarlighed: Implementer miljøvenlige praksisser såsom affaldssortering, energieffektivitet og vedvarende energikilder. Det kan også gøres ved at støtte og vouche for miljøtiltag eller frivillige projekter. Støtten kan dog ikke stå alene - din virksomhed skal også selv udvise ansvarlighed overfor miljøet. 
  3. Social ansvarlighed: Fokusér på at skabe et positivt arbejdsmiljø, hvor du fremmer ligeværdighed og støtter lokalsamfundet omkring din virksomhed. Et positivt arbejdsmiljø handler også om, at sørge for at dine medarbejdere kan stå inde for din virksomheds tilgange og holdninger til bæredygtighed. Du kan blandt andet implementere et øget fokus på dine medarbejderes sociale trivsel, for at skabe et trygt og afbalanceret arbejdsmiljø.

    Læs mere om Psykologisk tryghed her. 

Måske tænker du, at det er mange tiltag at skulle jonglere på samme tid. Og det forstår vi godt, men ligesom alt andet, så handler det om at finde en balance.

Balancen mellem økonomisk, miljømæssig og sociale hensyn

Men hvordan mestrer man så, at balancere økonomiske, miljømæssige og sociale hensyn? For at finde fodfæste for bæredygtig ledelse, kræver det en forståelse af de grundlæggende vilkår: at sikre vækst for virksomheden uden at slide på miljø og samfund. Vækst for medarbejdere, konkurrenceevne og økonomi. 

FN’s Verdensmål

Ved at tage et kig på de ‘17 Sustainable Development Goals’ (SDG'er) kan du danne et overblik over hvordan du kan udøve bæredygtig ledelse - eller lade dig inspirere, så at sige. SDG’erne opstiller nemlig en omfattende ramme for, hvordan virksomheder kan bidrage til global bæredygtighed.
Ved at indarbejde disse tilgange kan din virksomhed ikke kun forbedre bæredygtighedsindsatser, men også støtte globale bestræbelser på at løse presserende miljømæssige og sociale problematikker.

Disse 17 punkter kan bruges som en ‘bucketlist’ og motivation for din virksomhed - noget som I kan sætte jer for at opnå sammen.

Ole Fogh Kirkeby om bæredygtighedens 3 aspekter

Hvis 17 verdensmål er en for stor mundfuld, kommer der her 3 aspekter, som I kan tage udgangspunkt i.
Filosof Ole Fogh Kirkeby fremhæver nemlig tre essentielle aspekter af bæredygtighed i forbindelse med ledelse:

  1. Medarbejdernes evner til at overleve og udfolde sig i organisationen
    Det lyder måske voldsomt at medarbejdere skal kunne ‘overleve’ i organisationen, men her menes der i faglig kontekst. Medarbejdere skal trives og lykkes i sit arbejde, hvor der samtidig er mulighed og plads til personlig og faglig udvikling.

  2. At leve op til virksomhedens sociale ansvar
    Virksomheden er ansvarlig for handlinger og tilhørende påvirkning af samfundet. Dette indebærer også etisk praksis og intern engagement.
  3. At drive sin virksomhed med hensyn til miljøet
    En bevidst indsats kræves af virksomheder for at reducere miljømæssige fodaftryk. 

Det er ledelsens rolle at afstemme medarbejderes personlige mål med virksomheden, således at indsatserne bidrager til et fyldestgørende formål for medarbejderne.

Så svaret på spørgsmålet fra før er: vurdér, hvor din virksomhed kan bidrage til bæredygtighed og øg fokus på, at skabe en overordnet bæredygtig tilgang for organisationen. På denne måde sikres den bæredygtige udvikling, samtidig med at man kan bevare virksomhedens retning.

Implementer og prioriter bæredygtig ledelse

For at kunne prioritere bæredygtig ledelse kræver det en strategisk tilgang og vedvarende engagement fra alle lag i organisationen. Der skal skabes en kultur, hvor bæredygtighed bliver en integreret del af virksomhedens DNA. 

Men hvordan når man dertil? 

  • Bevidstgørelse: Medarbejdere skal gøres bevidste og lære om bæredygtighedens betydning og hvilken rolle de individuelt spiller for denne udvikling. Hvis mål er for vage eller fjerne for medarbejderne, kan det føre til negligering af dem - bæredygtighed skal være tydeligt i alle lag i organisationen. 
  • Bæredygtighed som strategi: Integrer bæredygtighedsmål i virksomhedens overordnede strategi og mål. På denne måde kommer bæredygtighed ind som en kerneværdi og prioritet for virksomheden. 
  • Bæredygtigt samarbejde: Samarbejd med leverandører, kunder og virksomhedens lokalsamfund for at skabe fremskridt for bæredygtige tilgange. På denne måde er virksomheden samtidig med til at støtte andre bæredygtige erhverv, som ikke kun bidrager til et godt omdømme, men også en øget opmærksomhed på netop bæredygtige principper.

For at implementere bæredygtig ledelse kræver det også, at man implementerer nogle initiativer for ens organistion. Det kunne eksempelvis være grundig affaldssortering, genbrug af materialer, 4-dages arbejdsuge eller en årlig cykelmåned. Det er vigtigt at tydeliggøre initiativerne for medarbejderne. Formålet med initiativerne skal også stå meget klart for medarbejderne, så de kan føle sig en del af processen.

Læs mere: Forandringsledelse - få succes i en konstant skiftende verden

Er du klar til at lede bæredygtigt?


Alle starter et sted, og Feedwork gør en dyd ud af at være bæredygtige for vores medarbejdere og kunder med fokus på Psykologisk tryghed og Feedback. Ved at prioritere bæredygtig ledelse kan I ikke kun bidrage positivt til planeten og samfundet, men også opnå langvarig succes samt intern og ekstern vækst for jeres virksomhed. 

Hos Feedwork hjælper vi virksomheder med rådgivning af ledelse. Vi tilbyder specialiserede løsninger og rådgivning, der kan guide jer gennem processen og sikre, at jeres organisation bliver en del af løsningen på blandt andet verdens bæredygtighedsudfordringer - Win win. 

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
Af
Morten Melby
Partner
+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Book gratis sparring

Få mere viden

Kolleger der er til et møde
Sådan tager du den svære samtale

Det kan være utrolig udfordrende at tage den svære samtale med dine medarbejdere eller kolleger. Måske du selv har oplevet det i privatlivet, hvor en svær samtale skulle tages eller en dårlig nyhed overleveres.

Webinar: Boost den psykologiske tryghed med check-ins

Gratis webinar for dig, som ønsker at booste den psykologiske tryghed med ét simpelt værktøj.

Webinarer
Psykologisk tryghed
Lær mere
Hvad er assertiv kommunikation og hvordan bruges det?

Assertiv kommunikation er evnen til både at kommunikere med respekt for sig selv og den anden/de andre du kommunikere med.

Artikler
Samarbejde
Lær mere