Vil I styrke den psykologiske tryghed i jeres team? - Se nærmere på vores digitale teamforløb
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
Inklusionssikkerhed: Det første trin i psykologisk tryghed

Inklusionssikkerhed: Det første trin i psykologisk tryghed

17/7/2024
·
0   min.
Artikler
Psykologisk tryghed

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor nogle teams bare fungerer, mens andre konstant snubler over sig selv? Hemmeligheden ligger måske i begrebet inklusionssikkerhed.

Af
Morten Melby
Partner

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Ord som "inklusion" og "psykologisk tryghed" kan måske lyde som noget, HR har fundet på for at vi alle skal holde i hånd og synge lejrskolesange. Men bare rolig, det er langt fra tilfældet. 

Inklusionssikkerhed er faktisk første skridt på vejen mod psykologisk tryghed – og det er noget, der kan mærkes på bundlinjen.

Forestil dig et team, hvor alle tør være sig selv. Hvor vilde idéer bliver delt uden frygt, hvor fejl ses som læring, og hvor forskellighed faktisk er en styrke. Lyder det som en utopi? Det behøver det ikke at være.

I dette indlæg dykker vi ned i, hvad inklusionssikkerhed egentlig er, hvorfor det er så pokkers vigtigt, og – vigtigst af alt – hvordan du som leder kan skabe det i dit team.

Er du klar til at tage det første skridt mod et stærkere, mere innovativt og – ja, lad os bare sige det – gladere team?

Så spænd sikkerhedsselen, for vi skal på en rejse, der kan revolutionere din måde at lede på.

Hvad er inklusionssikkerhed?

Inklusionssikkerhed er det første trin i den psykologiske trygheds fire trin. 

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det føles at være 100% dig selv på jobbet? Det er præcis, hvad inklusionssikkerhed handler om. Det går ud på at skabe en arbejdsplads, hvor du og dine kolleger kan slappe af og være jer selv – uanset hvem I er, hvor I kommer fra eller hvordan I ser ud.

Tænk på det som et sted, hvor du ikke behøver at gemme dele af din personlighed væk. Du kan dele dine idéer uden frygt for at blive grinet af. Du kan stille "dumme" spørgsmål uden at føle dig dum, og du kan være uenig med chefen uden at være bange for at miste dit job.

I en virksomhed med god inklusionssikkerhed er det okay at være anderledes. Faktisk ses det som en fordel! For når folk føler sig trygge nok til at være sig selv, kommer de tit med de bedste idéer

At bryde psykologisk tryghed ned i fire trin er noget, som Dr. Timothy R Clarke introducerede for første gang i sin banebrydende bog The Four Stages of Psychological Safety. Her udgør inklusionssikkerhed den rygrad, som der skal være styr på, inden der fokuseres på de tre andre faser:

  • Læringssikkerhed
  • Bidragssikkerhed
  • Udfordringssikkerhed

Derfor er inklusionssikkerhed så vigtigt

Hvorfor skal jeg bekymre mig om inklusionssikkerhed, tænker du måske. Er det ikke bare endnu et fancy buzzword om bløde værdier, som mangler substans og betydning?

Svaret er helt entydigt: Nej!

Inklusionssikkerhed er ikke bare et eller andet ligegyldigt feel-good initiativ – det er faktisk rigtig vigtigt, og det kan i sidste ende også være med til at forbedre din bundlinje. 

Først og fremmest får du gladere medarbejdere. Når dine ansatte føler sig trygge nok til at være sig selv, stiger arbejdsglæden – og glade medarbejdere er altså mere produktive medarbejdere. De tager færre sygedage, er mere engagerede og leverer bedre resultater. 

Win-win, ikke?

Derudover får du innovation i topklasse. Når dit team ikke er bange for at dele "skøre" idéer, får du adgang til en guldmine af kreativitet. Tænk på det sådan her: Hver medarbejder har har masser af holdninger og ideer, men før du kan kapitalisere på dem, kræver det, at de tør åbne munden.

Produktiviteten stiger også. Når dine medarbejdere ikke spilder energi på at "passe ind", kan de fokusere 100% på arbejdet. Forestil dig, hvor meget mere I kan nå, når alle kan koncentrere sig fuldt ud om opgaverne.

Kommunikationen bliver også skarpere. I et miljø med høj inklusionssikkerhed tør folk påpege potentielle problemer tidligt. Det betyder færre overraskelser og bump på vejen i dine projekter.

Og så er der fastholdelse. Du ved sikkert, hvor dyrt det er at erstatte en medarbejder. Det kan ende med at koste rigtig mange penge, når der skal bruges tid og ressourcer på at finde nyt talent, og få disse onboardet i jeres virksomhedsprocesser. 

Men når folk føler sig værdsat og inkluderet, bliver de længere. Det sparer dig for en bunke penge og hovedpine.

Så næste gang nogen siger, at inklusionssikkerhed bare er et buzzword, kan du fortælle dem, at det faktisk er en super smart forretningsstrategi. Det handler om at skabe et miljø, hvor dine medarbejdere kan skinne – og det afspejler sig direkte på bundlinjen.

Få inspiration: Sådan lærer Novozymes’ 6.500 medarbejdere om psykologisk tryghed gennem skræddersyet onlineforløb

Sådan skaber du en arbejdsplads med et højt niveau af inklusionssikkerhed

Nu hvor du ved, hvor vigtigt inklusionssikkerhed er, er du sikkert klar til at smøge ærmerne op og komme i gang.

At skabe en arbejdsplads, hvor alle føler sig trygge, værdsat og hørt, er dog ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det kræver dedikation, tålmodighed og en god portion selvrefleksion.

Men selvom det kan være en længere proces, skal du ikke ryste i bukserne af den grund. Det er ikke raketvidenskab – det kræver bare knofedt og hårdt arbejde.

Det handler i bund og grund om at skabe et miljø, hvor dine medarbejdere kan være sig selv og yde deres bedste. Tænk på det som at bygge et hus: Du starter med et solidt fundament og bygger så gradvist op derfra.

Lad os være ærlige – der vil være bump på vejen. Du vil måske træde forkert ind imellem, og det er okay. Det vigtige er, at du lærer af dine fejl og bliver ved med at stræbe efter forbedring. Samtidig er det vigtigt at huske på, at du ikke er alene i denne proces. Dine medarbejdere er dine allierede, og jo mere du involverer dem, jo stærkere bliver jeres inklusionssikkerhed.


Så, er du klar til at tage fat?

Her er nogle konkrete trin, du kan følge for at booste inklusionssikkerheden i dit team. Og husk nu, at Rom ikke blev bygget på én dag, så tag et skridt ad gangen. Det vigtigste er, at du kommer i gang og holder momentum. 

  1. Start med dig selv: Vær ærlig – har du nogle fordomme eller "blinde vinkler"? Vi har alle sammen nogen. Anerkend dem, og arbejd på at overvinde dem.

  2. Lyt aktivt: Hold mund og spids ører. Giv dine medarbejdere plads til at tale ud, især dem der normalt er stille. Du vil blive overrasket over, hvad du kan lære.

  3. Hyld forskellighed: Gør det klart, at forskellige baggrunde og synspunkter er en styrke, ikke en svaghed. Fremhæv, hvordan diversitet har bidraget til jeres succeser og brug aktivt teamets forskellighed, når der skal samarbejdes om beslutninger.

  4. Indfør "ingen dumme idéer"-møder: Skab rum hvor folk kan brainstorme frit uden frygt for kritik. Du ved aldrig, hvornår den næste geniale idé dukker op.

  5. Tag fat i problemer med det samme: Ser du diskrimination eller mobning? Slå ned på det øjeblikkeligt. Det sender et klart signal om, at det ikke tolereres.

  6. Uddan dit team: Arranger workshops om ubevidste bias og inklusion. Gør det interaktivt og sjovt – ingen gider tørre PowerPoints.

  7. Lav klare spilleregler: Opstil tydelige retningslinjer for inkluderende adfærd, og husk at håndhæve dem. Regler er kun effektive, hvis de håndhæves konsekvent.

  8. Giv plads til feedback: Opret anonyme kanaler, hvor folk kan dele bekymringer uden frygt for repressalier. Og vigtigst af alt: Følg op på feedbacken!

    SÅDAN STYRKER I FEEDBACK-KULTUREN PÅ KUN 3 X 90 MINUTTER

  9. Miks dit team op: Sørg for, at projektgrupper er diverse. Det giver bedre resultater og hjælper folk med at lære hinanden at kende på tværs af "grupperinger".

  10. Vær åben om dine egne fejl: Indrøm, når du træder ved siden af. Det viser, at det er okay at fejle og lære.

Det at skabe inklusionssikkerhed er som sagt ikke noget, der bare sker over natten. Det er heller ikke handlinger, som du bare kan gøre én eller to gange – det er  en løbende proces, der kræver konstant opmærksomhed og justering.

Men hey, ingen sagde at ledelse var let, vel?

Til gengæld er belønningen i form af et stærkere, mere innovativt og gladere team uvurderlig.

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
Af
Morten Melby
Partner

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Book gratis sparring

Få mere viden

Den stille styrke: Introverte i teams

I en verden, hvor ekstroverte ofte dominerer arbejdspladsens dynamik, er det af-gørende at anerkende og værdsætte de unikke styrker, som introverte bringer til teams.

Udfordringssikkerhed: Det fjerde trin i psykologisk sikkerhed

Læs med og bliv klogere på, hvordan du skaber et miljø, hvor dine medarbejdere aktivt tør udfordre, tænke stort og finde nye og innovative veje frem.

Sådan leder du din virksomhed gennem digital transformation med succes

Tag styringen på din digitale transformation! Få konkrete værktøjer til at skabe værdi, inspirere medarbejdere og sikre succes i din virksomheds digitale rejse.