Vil I styrke den psykologiske tryghed i jeres team? - Se nærmere på vores digitale teamforløb
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
Lav psykologisk tryghed: Hvad skal jeg kigge efter?

Lav psykologisk tryghed: Hvad skal jeg kigge efter?

13/3/2023
·
0   min.
Artikler
Psykologisk tryghed

Hvordan kan jeg se, om der er lav psykologisk tryghed?

6 tegn på at I har lav psykologisk tryghed i jeres team
Af
Morten Melby
Partner

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Vi har en lille mission om at gøre psykologisk tryghed lidt mere lavpraktisk, så man rent faktisk kan gå til det og arbejde med det, hvis der er noget på spil ude i organisationen. Så her vil vi dele seks forskellige red flags (eller indikationer) på, at der måske er lav psykologisk tryghed i jeres team. Til sidst kommer en vigtig bemærkning at få med i forhold til at arbejde med psykologisk tryghed.

Hvis du gerne vil have en indflyvning til begrebet, inden du går i gang, kan du læse denne artikel om psykologisk tryghed til en start.

1) Kedelige samtaler

Kedelige samtaler på arbejdspladsen kan være et tegn på lav psykologisk tryghed

Det første, I kan lægge mærke til, er, om der er nogle utrolig kedelige samtaler derude i mødelokalerne. Ligesom med smalltalk, hvor snakken nemt kommer til at handle om vejret, sådan skulle de helst ikke se ud, når I inviterer til brainstorm i teamet. Hvis vi prøver at løse svære problemer, så skal vi bruge kreative idéer, skæve input og vilde løsningsforslag.

Hvis det ikke er tilfældet, og I er ved at falde i søvn, fordi alle siger de samme ting, som de plejer, så kan det være udtryk for, at der er lav psykologisk tryghed. For når man deler skøre idéer, så skal man være tryg ved, at teamet reagerer på en passende og respektfuld måde – ellers holder man dem for sig selv.

2) De samme få taler meget

At de samme få taler meget på arbejdspladsen kan være et tegn på lav psykologisk tryghed

 Vi indtager de velkendte roller, når vi arbejder i et miljø med lav psykologisk tryghed. Du kan kende scenariet ved, at det er de samme tre personer, som tager ordet først. Ovenikøbet så kan det være, at personerne siger de samme kedelige og trivielle ting som altid.

Når der er høj psykologisk tryghed og folk ikke er bange for at byde inde, så vil vi opleve en bredere deltagelse fra flere forskellige fronter. Når samtaleemnet i gruppen skifter, så skifter de primære deltagere også. På den måde vil rollerne fordeles mere dynamisk, afhængigt af hvem der er specialister på området, hvem der er involveret i projektet eller hvem der brænder for sagen.

3) Snakken i krogene

Når der er snakken i krogene i stedet for reelle input til mødet, kan det være et tegn på lav psykologisk tryghed

 Det kan også være, at I simpelthen oplever, at information kommer af nogle skøre veje. Du undrer dig måske over, at emnet kører som snakken i krogene i stedet for som reelt input på jeres møder? Måske er det fordi, at møderummet er et miljø med lav tryghed, som skubber folk til at finde andre ”tryggere rum” (en fortrolig kollegasnak i et hjørne) til at dele bekymringer?

Vi vil jo helst fordre et miljø hvor de svære, men vigtige emner er til at tale om, når hele teamet er til stede.

Vigtig note: Det nytter ikke at bebrejde folk, at de snakker i krogene, for det er ganske naturligt. I stedet bør vi kigge indad og gøre vores for at skabe psykologisk tryghed i teamets møder.

 

4) Følelsen af at vi taler udenom

Når vi fornemmer, at vi taler udenom dét, der faktisk er vigtigt på arbejdspladsen, kan det være et tegn på lav psykologisk tryghed

Nu bliver det lidt vagt, vi skal have mavefornemmelsen i spil. Taler vi egentlig om dét, som er vigtigt for teamet lige nu? Eller har vi gang i en anden, mindre relevant, men ”tilgængelig” samtale i stedet? Vi rammer ikke hovedet på sømmet. Er der lav psykologisk tryghed, kan det nemlig være svært, eller umuligt, for teamet at tale om det, som egentligt er vigtigt for opgaveløsningen.

Et eksempel:

Forleden var jeg ude ved et team, hvor vi skulle tage hul på deres ”teamaftaler” om, hvordan de ville arbejde sammen. Her bad jeg teamet om at tage udgangspunkt i de dele af samarbejdet, hvor der er gnidninger/spændinger. På den måde får vi lavet nogle aftaler, som rent faktisk hjælper med at forventningsafstemme og skabe retning i vores samarbejde. Teamet tog hul på arbejdet, mens jeg overværede dem, og i løbet af de første 15 minutter havde jeg hele tiden den her fornemmelse af, at vi ikke rigtigt kom ind til noget vigtigt.

-       Morten, Konsulent i Feedwork

 

Samtalerne føles måske fastlåste, og som om de ikke rykker noget som helst. Det er ikke altid nemt at gribe situationen, mens den foregår, men hvis det gøres, så gå nysgerrigt tilværks.

Du kunne sige:
- Jeg er selv i tvivl om det, men taler vi egentlig om det, som er vigtigt?
- Hvis vi skulle tale om noget, som er endnu vigtigere for teamet netop nu, hvad skulle det så være?
- Kan vi lige tale en timeout. Der er 15 minutter tilbage af mødet, hvad ville være godt for os at få talt om i den tid?

Prøv eventuelt at læse om Radical Candor

 

5) I er aldrig uenige

Hvis der ikke er uenighed, når I diskuterer komplekse ting på arbejdspladsen, kan det være et tegn på lav psykologisk tryghed

Når dybt professionelle mennesker, med divers faglighed og erfaring, mødes for at løse en opgave, så ville det være mærkeligt, hvis de aldrig var uenige om noget som helst. Fraværet af konflikt eller uenighed kan tyde på, at folk ikke tør bringe originale idéer eller ærlige perspektiver ind i diskussionen.

Når man arbejder med komplekse ting, er det fuldstændigt essentielt at kunne indgå i hensynsfuld uenighed eller konstruktiv konflikt for at få løst opgaven op den bedste måde. Efter den faglige diskussion, skal I selvfølgelig stadig være gode venner og gå sammen til frokost som gode kollegaer. Det er vigtigt at kunne være i en opgavefokuseret uenighed, uden at det smitter negativt af på jeres relation.


Studier viser i øvrigt, at høj psykologisk tryghed kan være med til at give jer de gode effekter af at have diversitet i jeres team. Læs mere her om sammenhængen mellem diversitet, høj performance og psykologisk tryghed.

 

6) Larmende stilhed, eller overdrevet talepres

Larmende stilhed eller overdrevet talepres på arbejdspladsen kan være et tegn på lav psykologisk tryghed

Det kan virke lidt skørt, men faktisk kan ”øredøvende” stilhed OG larm være tegn på lav psykologisk tryghed. Enten er der ikke nogen, som tør sige noget. Eller også har I et miljø, hvor alle taler meget, højt og i munden på hinanden, hvilke har den konsekvens, at ingen egentlig lytter til hinanden, stiller spørgsmål eller tænker over de ting, som bliver sagt.

Nogle teams oplever nemlig, at når trygheden stiger, bliver det tilladt at tage det roligt og blot lytte, hvis man ikke har noget at byde ind med lige nu. Man skal altså ikke (ligesom i folkeskolen...) række hånden op og åbne munden forat vise, at man er med på, hvad der foregår i lokalet. Der er vi forskellige, og det skal der være plads til.



I denne video har Morten her fra Feedwork opsummeret de 6 indikationer ovenfor:

 

Ingen af disse ting er beviser for lav psykologisk tryghed

Til sidst vil vi minde om, at alle ovenstående ting IKKE er beviser for, at I har lav psykologisk tryghed i jeres team. Men hvis I kan tjekke flere af punkterne af på jeres liste, så ville vi være opmærksomme på, hvordan det egentlig står til med den psykologiske tryghed hos jer. Som nævnt kan alle ovenstående være indikationer på lav psykologisk tryghed.

For at nørde endnu mere om emnet, så kan ud læse vores artikel om: psykisk arbejdsmiljø her.

Hvordan øger man den psykologiske tryghed?

Det kunne vi skrive mange lange artikler om, men i stedet har vi en række andre ressourcer. Se med her:

Webinarer

Webinar: Sådan øger I jeres psykologiske tryghed
Webinar: Psykologisk tryghed - nøglen til bæredygtige højt performende teams
Webinar: Psykologisk tryghed i nutidens og fremtidens organiseringsformer

Kundecase 

Læs om hvordan vi hjalp Novozymes med at øge den psykologiske tryghed:
Sådan lærer Novozymes’ 6.500 medarbejdere om psykologisk tryghed gennem skræddersyet onlineforløb

Digitalt teamforløb om psykologisk tryghed

Vi har udviklet et digitalt teamforløb, der styrker jeres psykologiske tryghed i teamet, så I bliver bedre til at tale om de svære ting, lære af hinanden og træffe bedre beslutninger. Det kan I finde lige her.

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
Af
Morten Melby
Partner

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

Morten er tidligere officer i Flyvevåbnet, uddannet i erhvervsøkonomi og psykologi fra CBS og har arbejdet med ledelsesrådgivning de sidste 9 år.

+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Book gratis sparring

Få mere viden

Den stille styrke: Introverte i teams

I en verden, hvor ekstroverte ofte dominerer arbejdspladsens dynamik, er det af-gørende at anerkende og værdsætte de unikke styrker, som introverte bringer til teams.

Udfordringssikkerhed: Det fjerde trin i psykologisk sikkerhed

Læs med og bliv klogere på, hvordan du skaber et miljø, hvor dine medarbejdere aktivt tør udfordre, tænke stort og finde nye og innovative veje frem.

Sådan leder du din virksomhed gennem digital transformation med succes

Tag styringen på din digitale transformation! Få konkrete værktøjer til at skabe værdi, inspirere medarbejdere og sikre succes i din virksomheds digitale rejse.