Gratis webinar d. 3. april: 8 måder at styrke den psykologiske tryghed
Forside
/
Viden
/
Artikler
/
Sådan skaber du feedback af høj kvalitet

Sådan skaber du feedback af høj kvalitet

18/9/2019
Artikler
Feedback

Feedback er ikke nødvendigvis godt. Hvis du vil have succes med feedback, og at den opfattes som givende, motiverende og udbytterig, så skal kvalitet tænkes ind i feedbacken.

God feedback, dårlig feedback, positiv feedback eller negativ feedback. Termerne er mange og de kan være forvirrende. Nogle gange så forvirrende, at det kan skabe misforståelser og uklarhed. Derfor vil vi introducere begrebet kvalitet i relation til feedback.

Disse elementer er centrale i feedback af høj kvalitet

Feedback af lav kvalitet kan se ud på mange forskellige måder. Den kan være virke udstillende. Den kan være tom for information. Den kan være forvirrende. Den kan opfattes nedladende. Den opfattes irrelevant. Alle disse ting er ikke hensigtsmæssige, hvis vi vil bruge feedback til at skabe stærke relationer og gode præstationer.

For at sikre at din feedback bliver opfattet som givende, motiverende og udbytterig kan du holde øje med disse 3 ting, når du giver feedback:

  1. Hav afsæt i en hensynsfuld intention
    Det er helt centralt at din gode intention skinner igennem i din feedback. Modtageren må aldrig være i tvivl om, at du er i gang med at investere i netop dem. Feedbacken skal altså bunde i et ønske om at skabe læring, udvikling, forstærke adfærd, styrke modtagerens selvbillede eller anerkende modtageren.  Hvis din hensynsfulde intention skinner klart igennem, kan du (næsten) levere din feedback på hvilken som helst måde.

    Det modsatte af en hensynsfuld intention med modtageren i centrum ses, når feedback gives som afløb. Fordi du har brug for at sige noget, uagtet hvad modtageren kan bruge det til.
  1. Motivér til læring
    Feedback og læring hænger tæt sammen, men må ikke forveksles. Bare fordi du har givet feedback, betyder det ikke, at modtageren har lært noget. Vi sigter efter, at feedback skaber et læringsudbytte, og at din gode pointe bliver taget ind hos modtageren. Ellers vil feedback i mange situationer føles som spild af tid, og ingen gider at spilde tiden. Derfor skal vi forsøge at give os selv gode vilkår for at skabe læring sammen med modtageren.

    Her er en liste med ting, som kan øge sandsynligheden for læring:
  • At modtageren har tillid til dig
  • At du er en troværdig afsender af netop denne feedback
  • At modtageren kan genkende sig selv i din feedback
  • At modtageren har accepteret at få feedback fra dig, netop nu
  • At du bruger konkrete eksempler i din feedback
  • At din feedback præsenterer et attraktivt udbytte
  • At modtageren oplever at have medbestemmelse
  • At feedbacken indeholder information
  • At du og modtageren er i et stabilt følelsesmæssigt stadie
  1. Skab en bæredygtig praksis
    Må man nu heller ikke anvende unødvendig plastemballage i sin feedback? Vi skal ikke tale om plastik nu - vi skal derimod kigge på bæredygtighed i forhold til relationer. Det nytter nemlig ikke, at din feedback ”nedslider” relationen til din modtager, således at han i fremtiden ikke vil opsøge dig for feedback. Du skal derfor stile mod at sikre en motivation, medinddragelse og balance i din feedback. Du kan blandt andet komme langt ved at overveje forholdet mellem din fastholdende og korrigerende feedback. Centrerer din feedback sig om fejl eller styrker hos din modtager?

    Et studiet af Paul Green viser faktisk, at vi undgår kilder til kritisk feedback, hvis det er muligt. For hvem gider egentlig høre på den kollega som udelukkende tilbyder fejl-fokus og hård kritik? Vi har altså ikke råd til, at feedback kommer til at have stor negativ indflydelse på relationen til vores kollegaer.

Et mindset frem for en model

Du fornemmer måske, at disse rammer efterlader meget plads til, at du selv tilrettelægge din feedback – og det er helt korrekt. Dette er ikke en guide til, hvordan du giver din feedback, men nærmere et mindset, som du med rette kan lægge ned over din tilgang til feedback.

Hvis du vil høre mere om hvordan du bliver skarp til at modtage feedback, kan du høre denne episode af podcasten Feedwork Radio.

Skriv din mail og få adgang til ressourcen

Når du indtaster din mail giver du os mulighed for at holde kontakten. Vi skriver når der er nye ressourcer, artikler eller podcasts.

Noget gik galt, prøv venligst igen!
+100
Virksomheder har brugt os

Fra forandring til styrke

Opdag hvordan Feedworks ledelseprogrammer kan forberede dig og dit team til en konstant skiftende verden

Få en gratis demo

Få mere viden

Sådan styrkes den mentale sundhed på arbejdspladsen

Mental sundhed er et altafgørende aspekt på enhver arbejdsplads - og i livet generelt - og heldigvis er der de seneste mange år også kommet mere fokus på netop dette aspekt. Mental sundhed og trivsel er dog ikke noget, der kan tages for givet, og det er afgørende for både det enkelte menneskes livskvalitet og virksomhedens præstation. Det er altså ikke længere nok at sikre, at medarbejdere blot er til stede på arbejdspladsen – det er vigtigt, at de trives og har det mentalt godt.

Artikler
Psykologisk tryghed
Lær mere
10 råd: Sådan forebygger du stress på arbejdspladsen

Den moderne virkelighed kan både være hektisk og stressende. Det gør sig selvfølgelig også gældende på arbejdspladserne, hvor opskruet tempo, korte deadlines og høje forventninger er blandt ingredienserne i en til tider farlig cocktail, som kan være med til at udløse stress på arbejdspladsen.

Artikler
Psykologisk tryghed
Lær mere
Gode råd til et godt psykisk arbejdsmiljø

Det psykiske arbejdsmiljø har sjældent været mere vigtigt, end det er lige nu. I den moderne verden, hvor alt skal gå hurtigere og hurtigere, er det vigtigt at sikre sig, at ens medarbejdere har det godt psykisk.

Artikler
Psykologisk tryghed
Lær mere