Hvordan støtter man bedst op om medarbejderne i forskellige dele af en organisation? Og hvordan skaber vi rum til, at der skal være plads til forskellige holdninger, meninger, og at vi kan dele halvfærdige ideer på en arbejdsplads?
Det er efter vores mening vigtige spørgsmål at drøfte for enhver virksomhed. Og det er især oplagt for en global innovationsvirksomhed som Novonesis.
”Vi har i forvejen ret høj psykologisk tryghed, men vi ville gerne arbejde strategisk med det på en måde, der var let at gå til for lederne i hele verden,” fortæller Camilla Dahl Jensen.
Camilla er socialrådgiver og wellbeing specialist i Novonesis. Det betyder, at hun bl.a. laver initiativer for at nedbringe sygefravær og øge trivslen globalt.
”Psykologisk tryghed havde været på min radar et stykke tid. Jeg læste bl.a. Amy Edmondsons bog The Fearless Organization og indså, at det her emne var et afgørende fundament for alt fra at kunne føre meningsfulde samtaler om trivsel til at sikre høj performance.”
Men hvordan udruller man succesfuldt et forløb om psykologisk tryghed til 6.500 medarbejdere fra Kina til hovedkontoret i Bagsværd?
”Vi var ved at kløjes i dialogkort, så vi ønskede en løsning, som både var anderledes og samtidig let at gå til for lederne med meget forskellige forudsætninger verden over. Og det skulle være en løsning, som var uafhængig af, at en ekstern konsulent skulle stå i et rum.”
Omkring det her tidspunkt så Camilla et webinar med Danni og Morten om psykologisk tryghed.
”Jeg så, hvor nærværende de var på skærmen, og hvordan de involverede dem, der kiggede med. Så måske de kunne facilitere netop sådan et forløb for os – gennem skærmen.”
I samarbejde med Camilla lavede vi et skræddersyet online forløb om psykologisk tryghed på dansk og på engelsk. Novonesis’ ledere verden over fik adgang til forløbet via virksomhedens egen platform, og de kan bruge det i deres teams, som det passer dem.
Forløbet blev gjort tilgængelig for Novonesis sådan, at lederne selv indkalder deres teams til forløbet. Så ser de videoernesammen i et mødelokale og laver øvelserne i fællesskab. Uden at Danni, Morten eller nogen andre konsulenter behøver være fysisk til stede på noget tidspunkt i processen. Inkluderet i forløbet er bl.a. introduktionsvideoer til lederen, så de kan gå i gang uden yderligere forudsætninger.
Om lederne var med på den? Også i den grad.
Camilla fortæller:
”Jeg er enormt stolt af, hvor meget plads forløbet har fået i vores organisation. Jeg fik mulighed for at sende en mail ud til samtlige ledere, da vi inviterede til kick-off. Og vi forsøger at være kritiske med, hvad vi spammer alle ledere med. 170 ledere deltog, da vi havde global launch, og det var mange! Det var i sig selv en dejlig læring, at det har så høj prioritet for lederne ude i virksomheden på tværs af regioner og arbejdsområder.”
Camilla har selv været igennem første del af forløbet i sit team med seks medarbejdere.
”Min leder var overrasket over, hvor meget vi fik ud af det, da vi i forvejen har en høj grad af tryghed i teamet. Der er virkelig meget at hente i redskaberne til psykologisk tryghed.”
Camilla uddyber:
”Noget af det, der står allerstærkest hos mig, var den her øvelse: Alle svarer anonymt på spørgsmålet: ”Hvad kræver mod af dig at gøre?” Svarene kom op på en post-it på væggen, og vi indså, at vi alle kunne have skrevet hvilket som helst af udsagnene. Men den største øjenåbner var, at da en gruppe ledere lavede den samme øvelse, så viste det sig, at de havde fuldstændig de samme usikkerheder som os. Det viser, at tanker som fx ’hvordan vil folk tænke om mig, hvis jeg bringer dette op?’ er helt universelt. Og det at vide blandt ens kolleger, at man ikke er alene med tvivl og frygt – det er enormt afmonterende.”
Novonesis har altså fået udviklet og udrullet en digital løsning, der lærer ledere såvel som medarbejdere grundprincipperne i psykologisk tryghed, og hvordan de kan arbejde med dem i praksis. Uanset hvor i verden de er, og i hvilken tidszone de befinder sig i.
”Forløbet virker især, fordi det er tilpasset vores organisation,” siger Camilla. ”Danni og Morten tog sig fx tid til at interviewe 5 forskellige ledere på tværs af regioner – bl.a. en kollega fra Kina og en i USA – og det var en meget respektfuld måde at træde ind i samarbejdet på. Klip fra disse interviews blev så brugt i videomaterialet, hvor lederne fx fortæller, hvordan det her kobler sig til vores værdier. Det var i det hele taget et utroligt tillidsfuldt og åbent samarbejde, der skabte en rigtig god online løsning til vores virksomhed.”
I kan allerede nu få adgang til jeres eget digitale forløb om psykologisk tryghed.
Kontakt vores konsulent på opgaven, hvis du er nysgerrig på at høre mere.
Læs om tidligere projekter og samarbejder med vores kunder. Måske har I lignende udfordringer?
Eller kontakt os med det samme, og lad os tage en snak.